Discus Broekema

Discusvissen en andere dieren

Kun je een hond zomaar een pijnstiller geven?

Net zoals dat mensen pijn kunnen krijgen, kunnen honden dat ook. Pijn kan door verschillende oorzaken komen. Dit betekent dan ook dat als je hond pijn heeft, dit niet altijd op dezelfde manier behandeld kan worden. Als het erop lijkt dat je hond pijn heeft, is het altijd belangrijk dat je hem naar de dierenarts brengt. Deze kan dit het beste beoordelen. Maar mag je in de tussentijd je hond zomaar een pijnstiller geven?

Heeft mijn hond pijn?

Bij een hond zal het niet altijd direct opvallen als hij ergens pijn aan heeft. Als hij wel echt pijn heeft dan zal het als eerste opvallen dat hij bijvoorbeeld mank loopt of dat je hem hoort piepen als hij van de bank springt of z’n mand uitkomt.

Ook ander gedrag kan een teken zijn dat hij pijn heeft. Zo kan hij ineens minder willen spelen, minder eten of geen zin hebben om naar buiten te gaan om te wandelen.

Kun je zelf pijnstiller hond geven?

Als je hond pijn heeft, is dit natuurlijk een vervelend gezicht. Je wilt hem dan ook zo snel mogelijk van zijn pijn af helpen. Het kan je eerste gedachte zijn om hem een paracetamol of ibuprofen te geven. Dit neem je zelf immers ook als je pijn hebt.

Toch is dit geen goed idee. Aspirine en ibuprofen zijn zeer gevaarlijk om aan je hond te geven. Paracetamol kan je hond nog wel verdragen, alleen moet dit in hele andere dosering als bij mensen gegeven wordt. Dit kan dus alsnog gevaarlijk zijn als je per ongeluk een verkeerde dosering geeft. Je kunt dan beter kijken naar een specifieke pijnstiller hond, waarvan je zeker weet dat het de goede dosering is.

Verschillende soorten pijnstillers

Als je toch graag zelf een pijnstiller hond wilt geven, zijn er verschillende supplementen op de markt die ook als pijnstiller hond kunnen werken. Je moet hierbij denken aan bijvoorbeeld een homeopathische pijnstiller. Dit zijn vaak supplementen die je bij een dierenwinkel kunt vinden. Deze supplementen hebben kruiden die kunnen helpen bij het verminderen van de pijn. Deze pijnstillers voor de hond zijn dan ook zonder recept te krijgen.

Als je ziet dat je hond pijn heeft, is het altijd belangrijk om naar de dierenarts te gaan. Hij zal eerst altijd de bron van de klachten onderzoeken en een passende behandeling kiezen en eventueel een pijnstiller voorschrijven. Deze kan ook het advies geven om kruiden supplementen of homeopathische pijnstillers aan je hond te geven.

Tip: www.puurvoordieren.nl