Discus Broekema

Discusvissen en andere dieren

Verschil zoetwatervis en zoutwatervis

Je zult vast bekend zijn met de goudvis. Dit is het allereerste voorbeeld van een zoetwatervis. Zoetwatervissen leven in zoet water en zoutwatervissen in zout. Hoe je weet wat het verschil is? Je kunt het allereerst natuurlijk proeven aan het water. Om het je iets makkelijker te maken. Onder andere beekjes, rivieren, meren en kanalen zijn zoetwater en zeeën en oceanen zijn zoutwater. 

Als een vis in het water

Er bestaat tussen een zoetwatervis en een zoutwatervis wel degelijk verschil. Een zoetwatervis heeft veel dorst en een zoetwatervis niet. Daarbij zijn de nieren van een zoutwatervis zo gemaakt dat zij het zout kunnen verwerken. Dit gaat bij een zoetwatervis een stuk lastiger en deze zoetwatervissen zijn ook minder dorstig dan een zoutwatervis.

Mogelijkheid om te sterven

Voor een zoetwatervis is het lastig om te overleven in zout water, omdat het lichaam van deze vissen niet bestemd zijn voor zoutwater. Daarbij plassen zoetwatervissen en drinken zoutwatervissen voornamelijk. Op het moment dat een zoutwatervis in zoet water wordt gezet zal er teveel vocht opgenomen worden dat het lichaam moeilijke verwerkt. Hierdoor kan een zoutwatervis in zoetwater opzwellen en een zoetwatervis in zoutwater uitdrogen. 

Soorten vissen

Je zult misschien niet meteen een beeld hebben van de soorten vis die in zoet water of zout water leven. Daarom vertellen een aantal soorten die in de verschillende wateren leven. Onder andere de haring, een oester, en kabeljauw leven in zoutwater. Een heilbot, karper, paling en snoekbaars leven in zoetwater. 

Voeding

Ook de voeding van de twee soorten vissen verschillen van elkaar. Zoutwatervissen moeten het eten in de zee kunnen vinden (bijvoorbeeld andere kleinere visjes of plankton). Een zoetwatervis kun je voeren met dood aas of bijvoorbeeld diepvriesvoer. Ben je hier voor je vissen naar op zoek? Kijk dan eens bij Baitshop!